Moja Korpica

Nemate artikala u svojoj Korpici.

Dobrodošli na eros.ba

Diskretna dostava na adresu kupca!

Kako je nastao „misionarski položaj“

03.11.2016

Jedan od najpopularnijih položaja prilikom seksualne igre u krevetu u kojoj žena leži na leđima, s podignutim koljenima, a muškarac na njoj, ima pomalo čedno ime „misionarski položaj“.

Misionari ili prenosioci „svete riječi“, sigurno nisu previše zaslužni za promociju ovoga imena, pa se pitamo kako je onda do njega i došlo. Eros.ba vam to otkriva ...

Postoje mnoge urbane legende kako je ova poza u seksu dobila svoje ime. Najčešća je ona, da je u srednjem vijeku crkva poticala obavljanje bračne dužnosti upravo u ovom položaju, jer je po njihovom mišljenju najefikasnija za začeće, a i najbrže se obavi, to što treba da se obavi ... a u to doba dodatna intimnost (osim začeća) i nije se podsticala.

Inače „misionarski položaj“ se pojavljuje u umjetnosti svih starih naroda, počevši od starih Grka preko Egipćana te starih civilizacija Južne Amerike, Kine i Japana.

Mnogi su mišljenja da je ovo i poza koja se ubjedljivo najviše i koristi u toku seksa, jer je najudobnija za partnere(?). Za ovu konstataciju bi trebali pitati žene, kojima sigurno nije pretjerano prijatno kada se leđima nađu na nekoj tvrdoj podlozi.

Tokom vremena svaki jezik je imao svoje ime za ovaj položaj, npr. u engleskom govornom području uobičajeno je bilo da se zove „englesko američki položaj“.

Za ime „misionarski položaj“, koji se tokom vremena ustalio u svim jezicima, zaslužan je Alfred Kinsley, koji ga je prvi put tako nazvao u svojoj studiji "Spolno ponašanje muškaraca", koju je objavio 1948 godine. U ovoj studiji on navodi primjer iz knjige Malinowskog (poljski antorpolog koji je dugo vremena proveo u Australiji i Oceaniji, proučavajući tamošnja plemena), gdje ovaj navodi kako su divljaci, iz plemena Trobrianders, uz ognjišta parodirali englesko-američki položaj, kojeg su nazivali "misionarskim". Ovaj njegov navod nikada nije antorpološki potvrđen, ali se u u svim jezicima zadržao da danas, tako da imamo Missionarsstellung, postura del misionero, position du missionaire ...

« Nazad